Huisartsgeneeskunde in de dagelijkse praktijk
Wat houdt het PP Huisartsgeneeskunde in de dagelijkse praktijk in?
Centraal in dit PP staan de 4 meeloopdagen bij een huisarts. Van tevoren krijg je een reader toegestuurd waardoor je enigszins bent voorbereid op wat je te wachten staat in de praktijk. En je volgt een introductiedag waarop je informatie krijgt om zo goed mogelijk te kunnen beginnen aan de meeloopdagen.
Wat ga je doen?
- Je loopt 4 dagen mee met een huisarts, waarbij je meemaakt hoe het is om ‘aan de andere kant van de tafel te zitten’, en met een beetje geluk en inzet kun je zelf bij een paar patiënten het consult doen. Neem je stethoscoop mee als je er een hebt, want je mag zeker een aantal onderdelen van het lichamelijk onderzoek doen!
- Na de meeloopdagen is er nog 1 terugkomdag waarop je hoort hoe anderen het hebben ervaren en welke verschillen er zijn in praktijksoorten en werkwijzen. Je sluit het project af met het schrijven van een reflectieverslag.
Wat heb ik eraan en wat leer ik ervan?
De eerstelijnsgeneeskunde is wat minder in beeld in de bachelor. In dit PP hoor je en maak je mee wat er zoal bij de huisarts aan problematiek langskomt. Je leert over de organisatie van de eerstelijnsgeneeskunde in Nederland en je krijgt vervolgens een kijkje in de keuken van praktijk van een huisarts. Je kunt een aantal aspecten van het lichamelijk onderzoek oefenen en ten slotte ga je in op een onderwerp naar keuze om te presenteren aan je medestudenten. Heel nuttig dus!
Wat kan ik ervan verwachten? (Wat bereik ik als ik dit PP zou volgen?)
Na het volgen van dit PP heb je meer kennis over het werk van een huisarts, leer je de veelvoorkomende aandoeningen, weet je meer over de organisatie van de huisartsgeneeskunde in Nederland en doe je ervaring op hoe het is om huisarts te zijn.
Wat verwacht men van mij?
We verwachten van je dat je actief aanwezig bent tijdens het onderwijs en de meeloopdagen, dat je voldoende presteert bij de uitwerking van een aantal opdrachten en vooral dat je veel plezier hebt tijdens dit PP!
Wanneer kan ik het volgen?
Dit PP is te volgen in het eerste semester van jaar 2.
Hoeveel tijd kost het? (verslag, presentatie, eigen tijd)
Zoals elk PP staat ook dit PP voor 56 studie-uren. (= 2 ECTS).
Het is opgedeeld in totaal 2 dagen onderwijs, 4 meeloopdagen, voorbereidingstijd voor het onderwijs en tijd voor de uitwerkingen van leeropdrachten en je reflectieverslag.
Hoe kan ik me het beste voorbereiden?
Om zoveel mogelijk uit de meeloopdagen te halen, is het slim om de meest voorkomende ziektebeelden in de huisartspraktijk te bekijken en te bedenken wat je de patiënt zou vragen. Ook is het goed om de consultvoering op te frissen. Mocht je een aantal patiënten zelf kunnen zien, dan ben je in ieder geval goed voorbereid!
Voor het onderwijs bereid je je voor door de toegestuurde reader goed door te lezen.
Hoe gaat de beoordeling in z’n werk?
Voor de beoordeling kijken we of je aanwezig bent geweest bij de onderwijsdagen en stages, of je de entreetoets hebt gehaald en of je je reflectieverslag op een goede manier hebt afgerond.
Is er een grote kans dat ik ingeloot wordt voor dit PP?
Het maximum aantal deelnemers is 12. Er geldt de regel ‘wie het eerst komt…’