
Differentiatiemodule wetenschap
De aios die zich (verder) wil bekwamen in de wetenschappelijke kant van het huisartsenvak kan zich uitleven in de differentiatiemodule wetenschap. In deze differentiatie kan de aios een onderzoek uitvoeren dat, bij voorkeur, huisartsgeneeskundig relevant is. Ook een uitgebreide literatuurstudie behoort tot de mogelijkheden. Je streeft in principe naar een publicatie van je onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift.
Onderzoek doen
Als onderwerp van het differentiatie-onderzoek kan de aios kiezen om aan te sluiten bij lopend onderzoek van de afdeling, of om een eerder (aios)onderzoek te repliceren. Natuurlijk kan ook voor een geheel "eigen" onderwerp worden gekozen. De keuze van het onderwerp komt onder meer aan de orde tijdens een kennismakingsgesprek dat de aios heeft met de begeleiders van de differentiatiemodule.
De aios moet er rekening mee houden dat het doen van onderzoek een flinke tijdsinvestering betekent. Het instituut neemt hierover contact op met de opleider. De begeleiding van het onderzoek vindt plaats buiten de TKD op individuele basis, of in een subgroep als meerdere aios met hetzelfde onderzoek aan de gang gaan.
Het product van de differentiatie is bij voorkeur een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Aangezien dit, ook na het afronden van het onderzoek, erg tijdrovend is moet er rekening mee worden gehouden dat uiteindelijke publicatie pas na het afstuderen plaats vindt. Daarom is het ook mogelijk de differentiatie af te ronden met een onderzoeksverslag.
Onderwerp van het onderzoek
Je kunt een onderwerp voor je onderzoek kiezen dat aansluit bij een van de onderzoekslijnen van de afdeling. Dat is handig in verband met de aanwezigheid van verdere expertise binnen de vakgroep. De onderzoekslijnen zijn: COPD, astma en allergie; Buik-bekkenproblematiek; Geestelijke gezondheidszorg; Oncologie.
Contact
Als je meer wilt weten over deze differentiatie kun je contact opnemen met: Anita Verhoeven: a.a.h.verhoeven@umcg.nl